søndag 27. april 2014

CADm2 innlevering

Dette var den andre innleveringen vi hadde. Her skulle vi testes i mer avansert tegning av riss og isometrisk figur. Her fikk vi en 3D-figur som vi åpnet i Design Review og kunne rotere rundt.


Figuren hadde veldig mange mål og det kunne lett bli forvirrende å se på. Det var derfor en stor fordel å kunne avgrense området en ville se på for å gjøre det mer oversiktlig. Her har jeg avgrenset synligheten til å kun vise foten.


Etter å ha kikket på figuren og rotert rundt mye begynte de 3 rissene å ta form. Etter at de var ferdig laget jeg den isometriske formen.


Til slutt skulle dette legges på et ark til print i svart hvitt. Det var da viktig å velge monochrome når en skulle skrive ut. Arket så slik ut i Design Review.



Utvalg, endring, objektegenskaper, layers, utskrift, riss, linjetyper

Som overskriften viser har vi vært gjennom mange forskjellige konsepter for teknisk tegning og forskjellige AutoCAD-funksjoner. Vi har konstruert former med nøyaktige mål for å bedre huske  det vi lærte tidligere


Vi lærte å sette ting i rectangular array. Det vil si at en tar utgangspunkt i kun 1 sirkel og kopierer den opp horisontalt og vertikalt. Disse rectangular arrays kan lett forandres i ettertid. En kan forandre mellomrom på alle objektene og antall objekter en ønsker. Dette er veldig praktisk i motsetning til å måtte kopiere opp en etter en manuelt.


 Her har jeg brukt en annen type array som heter polar array. Her også tok jeg utgangspunkt i 1 pil og kopierte den opp i en sirkelform slik at det ble 8 piler til slutt.


 Vi lærte hvordan vi kunne forandre linjefarge og linjetykkelse ved hjelp av object properties eller layers. Layers er å foretrekke da den gir mye større kontroll over linjetyper og farger. Hvis en f.eks har laget mange røde streker i et layer, men finner ut at alle disse skulle vært blå kan en bare forandre layer-fargen til blå, så forandres alle linjene også til den nye fargen. På denne måten slipper en å måtte gå inn manuelt og velge alle røde streker.


Vi lærte å lage riss etter metode E som blir brukt i Europa. Her er en form laget i 3 riss med hjelpelinjer. Hjelpelinjene brukes til å overføre korrekt form til de andre rissene. Det er et veldig godt hjelpemiddel. Du kan se linjene helt til høyre går vertikalt ned og treffer en diagonal strek på 45 grader. Streken blir da videreført nederst på bildet horisontalt og bort til nederste del av den nederste figuren. Når jeg da også har hjelpelinjer fra hovedrisset oppe til venstre vet jeg med en gang hvordan formen nederst skal se ut.


Vi lagde flere riss og isometrisk figur. Denne gangen skulle skjulte linjer i blå og senterlinjer i rød tas med. Senterlinjene viser sentrum av hull og symmetriske former. Skjulte linjer viser det som ligger bak en figur, noe en ellers ikke ville sett fra denne vinkelen.


Vi lærte mer og utskrift i AutoCAD. Valg av rett størrelse på ark og monochrome er viktig for korrekt utskrift. Her la vi 3 riss på ett ark og den isometrisk fremstillingen på et eget ark.




mandag 7. april 2014

CADm1 innlevering

I slutten av denne modulen skulle vi tegne en komfyr etter nøyaktige mål i tre riss og en isometrisk tegning. Tegningen skulle klargjøres for print i plot-settings. Her måtte vi velge skala etter norsk standard. Jeg brukte en del tid på dette for å være sikker på at alt stemte. Det var viktig å bruke riktige snap settings og referanser under hele prosessen slik at alt var i rett størrelse og riktig plassert i forhold til hverandre. Tegningen min endte opp slik.

Jeg tok mange kontrollmål da jeg var ferdig for å forsikre meg om at alt var riktig. Neste steg var å gjøre klar en plot.

Jeg gjorde målene i gult usynlige før jeg gikk videre til plot. Ploten skulle være på et A3-ark. Skalaen ble da 1:10 på dette arket. I plot settings var det viktig å velge monochrome slik at fargene på arket blir skrevet ut i svarthvitt.

Ploten blir lagret som en DWF-fil. Denne kan åpnes i Autodesk Design Review som er et gratisprogram en kan åpne og se på AutoCAD-filer med.

I Design Review ser vi at plot'en stemmer. Rett skala er valgt og den vises nå i svarthvitt.


AutoCAD 2014


I det siste har jeg lært å bruke AutoCAD 2014. Det er mye grunnleggende en skal lære før en begynner å bli dreven i programmet. Jeg begynte først å lære å lage enkle former etter mål.

Etter hvert lærte jeg om isometriske tegninger slik som denne.

Isocircle var neste konsept å lære seg. Dette verktøyet brukes for å lage sirkler som skal sitte på en av sidene i en isometrisk figur. Denne figuren var viktig å lage etter korrekte mål. Har satt opp noen kontrollmål på siden her i gult for å sjekke at jeg hadde målt riktig.

 Jeg tegnet en plantegning for å kunne teste plot-instillinger.

Her er samme figuren fra AutoCAD satt inn i en plot-layout. Størrelsen på arket er A4 med full bleed. Det vil si at det printes helt ut i kantene på arket. På A4-arket måtte jeg skalere figuren til 1:50, med andre ord er målene på plantegningen 50 ganger større enn det som vises på arket. Skalaen er spesifisert på arket i info-feltet nede til høyre.