tirsdag 16. desember 2014

CAAm2 innlevering dag 1 og 2

Denne oppgaven gikk ut på å dokumentere huset vi lagde i CAAm1. Vi skulle produserer sheets med forskjellig innhold.

  • Én Sheet for hver etasje med romplan og tags
  • Én Sheet for hver etasje med målsetting.
  • Én Sheet med fasader (nor, sør, øst, vest).
  • Én Sheet med snitt gjennom begge etasjene.
  • Én Sheet med Section og Detail View av følgende elementer: Vindu, dør, trapp og tak.
  • Én Sheet med tabeller for dører og vinduer.
  • To Sheets som viser 3D modellen av huset.
  • To Sheets med renderbilder av huset utvendig.

Jeg begynte med romplan og tags.

Jeg forandret fargene litt for å få større variasjon og gjøre det lettere å skille et rom fra et annet i fargepaletten.
 Jeg begynte å målsette litt og prøvde ut litt forskjellige ting for å plassere målene best mulig.


Her laget jeg sections med crop på en dør, tak, trapp og vindu. Jeg lagde så en callout på hver del for nærmere syn på objektet. Dette er fint å bruke til detaljevisninger.

Jeg kikket litt på plasseringen av solen i forhold til lyssetting før jeg rendret.

Ett av renderbildene. Resultatet og kontrollen hadde blitt mye bedre i 3ds Max. Alle programmene vi har vært borti til nå har kunnet rendre av seg selv, men ingen slår selve visualiseringsprogrammet 3ds Max.

Etter at alle sheets var laget og eksportert til DWF skulle vi forandre visse dimensjoner på huset. Etasjehøyden, takvinkelen og lengden på huset skulle forandres. Det gikk stort sett greit. Det som krevde mest etterarbeid var lengden på huset. Der trengtes noe tilpasning.

Tidsplanen min. Jeg ser at jeg gikk mer over tiden på CAAm1 enn nå i CAAm2. Det er nok fordi jeg planla lik tid til alle sheets, men noen sheets gikk veldig kjapt å lage i forhold til andre.

torsdag 4. desember 2014

CAAm1 innlevering

Dette er den første oppgaven vi leverer etter vi har lært Revit. Revit kan brukes til arkitektur og å lage konseptbygg, samt å lage terreng basert på kotelinjer fra kart. Det er noe annerledes å jobbe i dette programmet sammenlignet med AutoCAD, Inventor og 3ds Max som jeg har jobbet i fram til nå. Jeg håper på å bli tryggere på programmet i etter hvert som jeg jobber mer med det.

Vi fikk utdelt gamle tegninger som ikke var så lett å lese. Pga dette fikk vi noen frie tøyler til å bestemme mål osv. selv. Her er tegningene over 1. og 2. etasje.
 Her er fasadetegningene.

 Dette er site-map som jeg brukte til å konstruere opp bakken med. Jeg så på kotelinjene 185 til 201.



Jeg la inn bildet av tegningen i Revit, roterte den rundt slik at alt ble beint og skalerte bildet til å matche målsettingen i programmet. Jeg begynte så å legge inn vegger oppå dette.

Etter å ha fått inn vegger, både for interiør og eksteriør begynte huset å ta form.

Jeg begynte på trappen og tilpasset veggene og bredden etter det.

Jeg måtte skjære hull i gulvet med edit boundaries-funksjonen for å få trappen til å passe inn.

Her er en kjapp render av huset så langt.

Etter å ha rotert og skalert site-map begynte jeg å fylle inn kotelinjene med oppgitte høyder. Høyden gikk fra 185 til 201 meter over havet.

Slik ble plasseringen av huset i terrenget.
Til slutt laget jeg noen konseptbygg for å fylle inn scenen.

Jeg lagde en testrender til slutt for å se på scenen.

onsdag 19. november 2014

CAVm3 innlevering - Dag 2

I dag fortsatte jeg med animeringen av messestanden. Messestanden min er noe komplisert og inneholder mange deler. Jeg følte derfor jeg måtte ha et relativt høyt tempo for å få animert alt ut. Alt er også veldig sirkulært og balansert i designet av messestanden. Jeg har derfor prøvd å gjøre animasjonen jevn uten altfor mange forskjellige bevegelser. Jeg ønsker at objektene kommer inn fra den siden det passer best. Det gjør at mange objekter kommer inn ovenifra, mens andre som ligger mer nært kanten flyttes ut til siden.

Jeg valgte ett og ett objekt og begynte bakerst med å flytte ting ut slik at starten av animasjonen er tom og slutten viser en komplett scene.

Etter hvert som jeg hadde flyttet en del objekter innså jeg at jeg hadde gitt objektene for lang tid. Jeg gikk da inn i curve-editoren og skalerte animasjonen ned en viss prosent. Nå gikk ting fortere og jeg fikk mer tid til å animere flere objekter. Curve-editoren lot meg også kontrollere farten på objektene.

Kameraet fikk en liten kurve rundt scenen som beveges sakte mens den alltid fokuserer på senteret av messestanden.

Her er den ferdige animasjonen laget i 320x240 oppløsning, 15 bilder i sekundet, 15 sekunders varighet.




tirsdag 18. november 2014

CAVm3 innlevering - Dag 1

Denne innleveringen begynte vi på i en oppgavedag i modulen. Her skulle vi ta messestanden vår fra CADHP1 og sette inn diverse 3D-modeller vi har laget, samt legge tekstur med tegninger på vegger/skjermer.

Importering av Inventor-modeller krevde litt prøving og feiling før jeg fant en metode som funket bra. Her har figuren blitt altfor kantete.

Denne ser mye bedre ut og har heller ikke for mange faces.

Ettersom messestanden min inneholdt logoen til e-kolay.net synes jeg alle disse logoene ble litt distraherende. Denne versjonen av standen skal være en slags showcase for modeller jeg har laget under studiet. Jeg valgte derfor å erstatte teksturene med Noroff-logoen som passer bedre.

Jeg forandret også fargepaletten til rød for å matche logoen bedre. Det blå og det røde kolliderte litt så dette nye røde uttrykket ser finere ut. Skjermene har selvlysende materiale med tegninger jeg har laget og noen av veggene har fått bilder av renders og tegninger.

Noen av objektene hadde jeg tilegnet materiale i Inventor og disse ble med til 3ds Max.

Jeg testet allikevel forskjellige litt arch and design-teksturer for å få mer kontroll over utseendet og refleksjonene til objekter.

Jeg begynner å flytte ting ut av skjermbildet og ut av synsfeltet til kameraet. Når jeg begynner bakerst og flytter bort ting etter hvert får jeg en animasjon som begynner med tomhet og ender med en full messestand på slutten. Animasjonen skal vare i 15 sekunder og være 15 bilder i sekunder. Det betyr at jeg må rendre 225 bilder totalt.


torsdag 6. november 2014

CAMm2 innlevering - Dag 2

 dag fikk jeg forandringer på dimensjoner jeg skulle gjøre på kannen. Dette gjorde at det oppstod mange problemer og feilmeldinger i programmet. Ting som var constrained sammen eller var avhengig av hverandre på en eller annen måte reagerte dårlig på visse forandringer. Det endte opp med mye manuelt arbeid og rekonstruksjon for å ordne opp. Jeg ser at jeg har mye mer å lære når det gjelder å konstruere opp parts og sette dem sammen på en optimal måte tilrettelagt for fremtidig forandring.

Tilpasninger måtte gjøres her og der.



 Eksisterende fillet-operasjoner reagerte på at dekselet gikk fra 120 diameter til 80 diameter.

Hadde komponentene vært adaptive til hverandre kunne jeg kanskje lettere kunnet oppdatere dimensjonene i forhold til hverandre. Nå måtte jeg derimot først forandre størrelsen på dekselet og ordne eventuelle feilmeldinger der for så å gå inn i kanne overdel og fortsette å tilpasse den.

Her skulle dimensjonen som viser 100 ned til 90. Jeg testet først med å fjerne diverse mål og constrains for å se hva som skulle til for å få ordnet dette målet.

Presentasjonen og animasjonen gikk greit å lage.

Da jeg sammenlignet tiden jeg brukte med planlagt tid så jeg at jeg stort sett holdt skjema ved modellering av deler og sammenstilling. Da jeg skulle tilpasse nye mål var det som sagt mye manuelt arbeid som måtte gjøres for å fikse feilmeldinger så her brukte jeg litt lenger tid enn oppsatt. Animasjonen gikk stort sett fint etter planen. Jeg synes 1,5 timer er passende å bruke på dette. Tegninger tok også litt lenger tid enn oppsatt, men nå var oppsatt tid kun 1,1 timer så jeg synes ikke ca 2 timer er for ille.

onsdag 5. november 2014

CAMm2 innlevering - Dag 1

I denne oppgaven skulle jeg fortsette med modellen fra CAMm1. Vi fikk tilsendt en ny DWF-fil med en litt oppdatert versjon av kannen og med flere detaljer. Alle disse endringene måtte gjøres på tidligere 3D-modell. Det var også et par nye deler som måtte lages.

Kanne Underdel hadde fått noen ekstra chamfers og var blitt hul.

Dette gikk ganske greit å ordne.

Det var mange mål som måtte sjekkes. Hovedformen er lik den jeg laget sist. Noen ekstra avrundinger og chamfers ble lagt til og toppdelen ble uthulet med shell-funksjonen.

I noen tilfeller synes jeg det var en fordel å modellere i halvt format med section view slik som DWF-filen presenterte kaffekannen. Da så jeg lettere at jeg laget åpningen i midten korrekt.

Grep-modellen laget jeg i halvt format og speilet med mirror. Jeg følte det var lettest å modellere den slik basert på den halve versjonen i DWF-filen.

Filterplaten inneholdt mange hull, noen i forskjellige mønstre.

Jeg fant et system på det og laget hull med både rectangular og to stk circular pattern.

Kannen er nå satt sammen i assembly med sub-assemblies. Alt er constrained unntatt lokket som fortsatt kan åpnes.

I morgen fortsetter jeg med å lage presentasjon og tegninger av kannen. På dag 2 får vi også noen mål som skal forandres, så jeg håper at jeg finner fram og at constraintene er satt på en bra måte slik at dimensjonforandringene går mest mulig av seg selv.

onsdag 22. oktober 2014

CAMm1 innlevering

Dette er den første innleveringen vi har med programmet Inventor. Vi startet nylig å lære inventor og jeg merker at det har krevd litt tilvenning i forhold til AutoCAD. Jeg ser også at Inventor har en del fordeler når det gjelder modellering. Den parametriske modelleringsmetoden liker jeg godt, og forandringer en måtte gjøre senere er tidvis veldig kjapt å ordne i forhold til AutoCAD.

Vi fikk tilsendt en DWF-fil med en espressokanne vi skulle modellere. Kannen er delt i to for å gjøre den lettere å måle, men vi skal modellere den hel. I denne omgangen skulle vi modellere 5 av disse delene: Kanne_U, Kanne_O, Deksel, Knopp og Grep. Resten av espressokannen skal vi lage i en oppgave senere.

Dette er delene jeg skal modellere, altså de største komponentene til kannen.

Det krevde mye målsetting her og der for å finne ut alle dimensjoner. Jeg måtte også runde målene opp eller ned til fulle mm.

Jeg brukte mange forskjellige metoder for å modellere figuren. Det å tegne opp former i 2D og ekstrudere går ofte igjen. Jeg satte også inn hull med gjenger til skruer. Denne figuren hadde ikke oppgitt hull fra før, men da jeg skulle sette den inn i assembly synes jeg at jeg burde lage disse hullene for å gjøre det mest mulig korrekt.

Jeg brukte funksjonen place from content center for å finne skruer med like dimensjoner som hullet og gjengene jeg hadde laget.

Da jeg først satt sammen kannen gjorde jeg det slik. Dette ble litt feil i forhold til sylinderformen i overdelen som skulle treffe gjengene i underdelen.

Slik ble den ferdige kannen.